YABANCI DİL AĞIRLIKLI SINIF AÇILMASI

YABANCI DİL AĞIRLIKLI SINIF AÇILMASI

 

BAĞARASI HÜRRİYET ORTAOKULU

5.SINIF YABANCI DİL SINIFI BİLGİLENDİRME NOTU

 

04.08.2023 191

BAĞARASI HÜRRİYET ORTAOKULU

5.SINIF YABANCI DİL SINIFI BİLGİLENDİRME NOTU

   

         Okulumuz bünyesinde açılması planlanan “5.sınıf Yabancı Dil Sınıfı” için merak edilen soruların cevaplarını burada bulacaksınız. Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var. Tüm dünyada öğretilen yabancı diller arasında ilk sırayı alan dil tartışmasız İngilizce’dir. Artık pek çok sektörde İngilizceyi akıcı bilmemek büyük bir eksiklik olarak görülmektedir. Şirketler ve kurumlar birkaç dile hakim olan adayları tercih etmektedirler. İngilizce diplomasinin, bilimin, turizmin ve gelişen teknolojinin ortak dilidir. Öğrencilerimizin dünyanın ortak dili haline gelen İngilizce’yi öğrenmeleri ve konuşmaları için bu yıl “YABANCI DİL AĞIRLIKLI SINIF” uygulaması okulumuz derslik ve öğrenci sayısına göre imkanlar uygun olursa açılacaktır. Aşağıdaki soru ve cevaplarla sizleri bilgilendirmek istedik.  

 

Hedefiniz nedir?

Bu sınıflarda hedefimiz öncelikli olarak kendine güvenen bireyler yetiştirmek tüm derslerde bir üst sınıf düzeyine uygun olacak şekilde eğitim-öğretim sağlamaktır. Yabancı Dil Öğrenmenin eğlenceli olduğunu ve eğlenerek öğrenen öğrenciler olmalarını bekliyoruz. Sene sonunda İngilizceyi aktif olarak kullanmaya cesaret eden bireyler olmalarını istiyoruz 

 

1.) Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıfı tüm sınıflarda uygulanacak mı?

Hayır, uygulanmayacak. Çünkü Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20.02.2017 tarih ve 10 sayılı çizelge eki açıklamalarının 7. Maddesi gereği Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az dört (4) ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak onsekiz (18) ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir. Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenleri kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir. Okulumuzda 5.sınıflarda en fazla 1 Şube Yabancı Dil sınıfı açabiliyoruz.

 

2.) Haftada kaç saat İngilizce dersi görecekler?

 

Şu anki mevcut duruma göre 11 saate kadar İngilizce dersi verebiliyoruz.

 

3.) Tüm 5.sınıflar İngilizce Ağırlıklı ders görecekler mi?

 

Hayır, tüm sınıflar bu sisteme dahil olamayacaklar. Okulda sadece 1 adet Yabancı Dil sınıfı olacak.

 

4.) Hangi sınıflar bu sisteme dahil edilecek?

 

Okulumuzda toplam 3 şube olarak 5.sınıf açılması planlanıyor. Bunlardan 1 şubeyi Yabancı Dil Ağırlıklı sınıf olarak açmayı planlıyoruz.

 

5.) Neden sadece 1 sınıf ile sınırlı?

 

Çünkü herkes aynı ölçüde istekli ve ilgili olmayabilir. Okulun fiziki derslik sayısı ve İngilizce öğretmen sayısı şuan 1 Yabancı Dil sınıfı açmak için uygun. Bu yıl 1 adet Yabancı Dil sınıf uygulaması yapacağız.

 

6.) Dersler ne zaman başlayıp ne zaman bitecek?

 

Yabancı Dil sınıfı öğrencileri her gün toplam 7 ders işleyecekler. Dersler saat 08.40’da başlayıp 15:25’ te sona erecektir.

 

7.) 5.Sınıf  Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıfa öğrenci nasıl seçilecek?

 

Yabancı Dil ağırlıklı sınıfa öğrenci seçimi için İngilizce dersinden hazır bulunuşluluk sınavı yapılacaktır. Yapılan sınav puanının yüzde 70(yetmiş)’ i ve  4. Sınıf yıl sonu başarı puanının yüzde 30(otuz)’ unun ortalaması alınarak puan sıralamasına göre 20 öğrenci kayıt hakkı kazanacaktır.

 

8.) Bu sınıf kaç kişi olacak?

 

Sınıf mevcudu 20 kişi olacaktır.(20 öğrenci)

 

9.) 6.sınıfta da aynı şekilde mi olacak?

 

Maalesef bu sistemi sadece 5.sınıflarda uygulayabiliyoruz. Yani 6.sınıfta 3 saat İngilizce dersi görecekler. Ancak seçmeli İngilizce dersi ile bu sayıyı 5 saate çıkarmayı tavsiye ediyoruz.

 

 

10.) Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfın müfredatında hangi dersler olacak?

Okutulacak dersler tabloda belirtilmiştir. 

TÜRKÇE

6 SAAT

MATEMATİK

5 SAAT

FEN BİLİMLERİ

4 SAAT

SOSYAL BİLİMLER

3 SAAT

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

2 SAAT

SEÇMELİ (Fiziki ve Sosyal Aktiviteler)

2 SAAT

SEÇMELİ(İsteğe bağlı oluşturulacak)

2 SAAT

İNGİLİZCE

 

 

11 SAAT

Speaking (Konuşma)- Listening (Dinleme) 2 SAAT

Writing (Yazma)- Reading(Okuma) 3 SAAT

Gramer(Dil Bilgisi-Konu Anlatımı) 6 SAAT

 

olarak 3 farklı bölümde dersler işlenecek

 

 

 

 

11)-Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfın sınavına  başvurusu nasıl yapılır ?

 

Yabancı Dil Ağırlıklı sınıflara  25/08/2023 Cuma Günü saat 17:00’a kadar başvuru formu Bağarası Hürriyet  Ortaokulu idaresine teslim edilerek başvuru yapılacaktır.    

 

      

 

12-Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların hazır bulunuşluluk sınavı ne zaman ve

nerede yapılacak ?

 

 

Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların sınav yeri: Bağarası Hürriyet  Ortaokulu

 

 

  

 

 

Başvuruların Alınması

03 Ağustos-25 Ağustos 2023

 

Sınava Girecek Öğrencilerin Duyurulması

 

30-31 Ağustos 2023

 

Sınav Tarihi

 

05 Eylül 2023 Saat 10:30

 

Sınav Sonuçlarının Açıklanması

6 Eylül 2023

 

 13-Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların Sınav Sonuçları ne zaman ve nerede açıklanır ?

 

Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların Sınav Sonuçları Bağarası Hürriyet  Ortaokulu Ortaokulu Web Sitesinden (https://bagarasihurriyetortaokulu.meb.k12.tr/) duyurulacaktır.

 

14- Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf için yapılan sınavda başarılı olan öğrencilerden kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine öğrenci seçimi nasıl yapılacak ?

 

Yabancı Dil ağırlıklı sınıfa öğrenci seçimi için İngilizce dersinden hazır bulunuşluluk sınavı yapılacaktır. Yapılan sınav puanının yüzde 70(yetmiş)’ i ve  4. Sınıf yıl sonu başarı puanının yüzde 30(otuz)’ unun ortalaması alınarak puan sıralamasına göre 20 öğrenci kayıt hakkı kazanacaktır. Kontenjanın  dolmaması ya da kayıt hakkından vazgeçenlerin yerine bir sonraki sıradaki öğrenciler kayıt hakkı kazanacak ve kontenjanlar tamamlanacaktır.